Wat is jouw persoonlijke queeste op reis?

Nu, ik kan er maar moeilijk omheen. Aangezien we zelf nog maar pas voet op Afrikaanse bodem hebben gezet, moet ik het in deze blogpost absoluut hebben over reizen. En wat dat doet met een mens. Of liever: waarom een mens dat eigenlijk doet. En meer nog: waarom precies doet reizen ons goed?

Voor wie nog aan het twijfelen was waarheen of voor welk budget, dat maakt in feite niet zoveel uit. De essentie van reizen schuilt veel dieper. Mijn advies als coach? Gewoon doen! En wel om deze redenen…

… om te ontspannen

Tja, niets nieuws onder de zon, denk je nu. Maar ik start er toch maar mee, want hoeveel mensen vergeten dit niet terwijl ze dan eindelijk op reis zijn? De dagen vóór de reis is het ‘druk-druk-druk’ en inderhaast pakken we deze rush gewoon mee in onze valies. Samen met smartphone, tablet, pc en de 24/7-verbinding met het thuisfront of -veel erger nog- het werk.

Maar ons lichaam heeft juist algehele ontspanning nodig. Net als onze geest. Dagen die je naar believen mag opvullen, met alles wat jij het liefste doet. Voor sommigen is dat in de zon liggen met een boek. Anderen zoeken liever de actie en het avontuur op. Maar allemaal met hetzelfde doel: je hoofd vrijmaken en je lijf in rustmodus zetten. Levensnoodzakelijk!

… om te leren

Ben jij iemand die gefascineerd is door alles wat nieuw is? Dan is de kans groot dat je graag op ontdekkingsreis gaat. Want ook daarom reizen mensen. Om bij te leren en nieuwe inzichten te krijgen. Zichzelf bewust te verrijken.

Want onbekende oorden ontdekken verruimt je blik op de wereld. Je leert een nieuw land kennen en duikt in zijn geschiedenis. Je ontmoet een andere bevolking met vreemde gewoontes misschien. Een cultuur die anders is dan de jouwe. Het dwingt je tot nadenken over verschillen en gelijkenissen. En over hoe relatief je eigen leven uiteindelijk is.

… om anderen te helpen

De mens is een sociaal dier en schept er voldoening uit om andere mensen te helpen. Maar opnieuw staat ons jachtige leven vaak haaks op deze algemene waarheid. Het ontbreekt ons aan tijd om ons actief in te zetten voor zij die het minder goed hebben. Af en toe eens geld doneren of stiftjes kopen sust ons geweten.

Maar je kan ook altijd een stapje verder gaan en een waardevolle reis ondernemen. Er zijn organisaties die ontwikkelingssamenwerking organiseren, wereldwijd. Zo zet je je eigenhandig in voor tal van projecten: opbouw van gezondheidszorg en scholen, ondersteuning van boeren en ondernemers, behoud van bedreigde wouden en dieren. Maak je zo’n reis, dan kom je gegarandeerd rijker terug dan ooit. Eens proberen?

… om onszelf te helpen

‘We moesten er eventjes tussenuit.’ Ook al vaak gehoord. Dat ‘moeten’ wijst op de dringendheid van de reis, of eerder de break. Dat het hoognodig was om tijd te nemen voor zichzelf. Alles op een rijtje te zetten, zonder enige afleiding van wie of wat er thuis op je wacht.

Net om die reden gaan sommige mensen ook liever alleen op reis. Op trektocht, op bezinning. Een fascinerende manier om jezelf beter te leren kennen. Want je hoeft geen rekening te houden met de noden van anderen. Geen gedwongen conversaties of compromissen over wat je wanneer gaat doen.

Alleen maar focussen op je bestemming, jouw interesses en de mensen die je ontmoet. Uiteindelijk kom je ook jezelf tegen, verschillende keren. En gaandeweg ontdek je dat daar waar je naartoe wilde, in het diepste van jezelf lag.

En jij?

Doe jezelf een plezier, de volgende keer dat je op vakantie vertrekt. Sta even stil bij dat moment en vraag je af waarom je precies de auto of het vliegtuig instapt. Waarom je met je valies richting het onbekende trekt? Wat is jouw zoektocht op reis, jouw persoonlijke queeste?

En beloof jezelf op dat eigenste moment dat je als gelukkiger mens terugkomt.

Graag nu al ontdekken waar jij het gelukkigst van wordt? Contacteer me gerust.

Geef gerust je mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.