Laat waardevolle medewerkers niet vertrekken

De “struggle for talent” is echt begonnen. En hij zal de komende jaren alleen maar toenemen. Zie jij ook met lede ogen aan hoe waardevolle medewerkers vertrekken? En op de koop toe nog eens bij je concurrent aan de slag gaan? Die dreiging wordt dus met de jaren groter. Hoe hou je die waardevolle medewerkers aan boord?

Vraag door bij het jobinterview

Het begint al bij de selectie. Heb je daarbij aan alles gedacht? Jij als werkgever zoekt iemand om je bedrijf vooruit te helpen. Maar ook de werknemer heeft zo zijn eigen redenen om bij jou te komen werken. Die overlappen misschien voor een deel, maar toch niet helemaal. Hou daar dus rekening mee.

Hoe je die drijfveren te weten komt? Bespreek dit vanaf het begin. Wat is voor die medewerker belangrijk? Op zijn werk en in zijn privé? Hoe sluit dit aan bij de visie en missie van jouw onderneming?

Stop voldoening in de job

Bezint eer je begint. Je werknemer neemt bij jou een verzekering. Jij belooft hem centen. Natuurlijk wil hij geld verdienen. Zo kan hij voor zichzelf en zijn gezin zorgen, zijn woning afbetalen, die mooie nieuwe wagen kopen. Denk eraan: het financiële luik in de overeenkomst is geen blijvende motivator. Er is veel meer…

De jobinhoud, natuurlijk! De premie zeg maar. Je werknemer verricht arbeid waarover jullie samen een akkoord hebben. Die moet toch motiverend zijn? Ik hoop het wel. En toch blijkt dat maar voor een deel waar. Want in elke job zijn er taken die niemand graag doet. Hou in dat geval de focus op de dingen die wel voldoening geven. Hou rekening met de kernkwaliteiten en de uitdagingen die voor iedereen anders zijn. Het begint met die te kennen. Dus praat erover.

Hou de balans in evenwicht

Ten derde zijn er de polisvoorwaarden. De omstandigheden waarin het werk gebeurt. Wanneer functioneren jouw waardevolle medewerkers, deze mensen, optimaal? Waar hechten zij belang aan? Welke factoren zijn cruciaal? Hoe blijft de balans in evenwicht? Ze zijn voor iedereen verschillend: de bouwstenen van prestaties en inzetbaarheid.

Bovendien veranderen ze in de loop van iemands leven. Merk je dat de privé-situatie hier om de hoek komt kijken? Vraag er tijdig naar, op momenten dat het goed gaat. Het is je krediet op de emotionele rekening voor momenten van spanning. Geen enkele relatie is immers louter rationeel. Ook de werkrelatie niet.

Wat als waardevolle medewerkers toch gaan?

Ook al heb je er alles aan gedaan, soms blijft het niet duren. De euforie van in het begin is dan ver te zoeken. Andere emoties steken de kop op. Van spanning gesproken. Wat ook de reden is van het uiteengaan en ongeacht wie het initiatief neemt: hou het sereen en waardig.

Speel de bal en niet de man. Een goede overeenkomst, opgebouwd uit de 3 basiselementen, is op dat moment van onschatbare waarde. Hou er ook rekening mee: je komt elkaar later opnieuw tegen. Tijdens het winkelen, op een beurs, bij een evenement… Daar ligt jouw kans. Misschien is het op een ander toch niet zoveel beter. En komt je waardevolle medewerker misschien wel bij jou terug.

Wil je hier nog meer over weten?

Geef gerust je mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.