LAAT JE TEAM EXCELLEREN MET DEZE 7 VUISTREGELS

Het was koud en guur. De wind gierde door de kale takken. Dit zou ploeteren worden.

Toch deden we massaal wat ons werd gevraagd. We kwamen tijdig opdagen aan de start. Gewapend met zaklampen en verstopt onder vier laagjes kleren. Aan onze voeten ‘caoutchouc botten’.

Toch ook een paar angstige ogen tussen de meute, zo van: moet dit nu?

De Bende van de Groene Botten

Binnen in de garage wachtte ons een hartelijke ontvangst. Om deze Valentijnswandeling met goede moed te beginnen, kregen we alvast een glaasje wijn. Kwestie van ons stevig op te warmen vanbinnen. Er waren ook hapjes, hele lekkere zelfs, het mag gezegd. De sceptische zielen onder ons geraakten stilaan helemaal ontdooid.

Iemand van de organisatie las een warme welkomsttekst voor. Nadien de praktische afspraken: wat wel, wat niet, wat lag er in ’t verschiet… dat het buiten miezerig was, daar konden ze niets aan doen. Maar het beloofde een interessant traject te worden, met enkele verrassingen tussendoor en een ‘heerlijke’ afsluiter.

En toen trok de Bende van de Groene Botten dapper naar buiten, vergezeld van lampjes en wolkjes warme lucht. Vooraan liep de gids die exact wist waarnaartoe. De anderen, wij dus, volgden blindelings. En liep er eens eentje verkeerd, dan werd die vriendelijk teruggeroepen. Iedereen op zijn eigen tempo, de één wachtte op de andere. Het was allemaal oké.

Ondanks de kou, was de sfeer opperbest. Voor we het goed en wel beseften, stopten we bij de hangar van een witloofboer. Daar kregen we -tuurlijk wel- een kom dampende witloofsoep. De boer sprak ons nu toe en onderrichte ons vol lof 😉 over zijn groenten. De volgende stop was een kapelletje waar ons een druppeltje werd uitgeschonken. Iets kleins en fijns, maar absoluut verrassend!

Tussen deze pauzes door was het, zoals voorspeld, soms stevig ploeteren door de velden. En het parcours veroorzaakte hier en daar een spijtige uitschuiver. Gelukkig bleef iedereen wel heel tot het einde.

Een ‘heerlijk’ einde, weet je nog? Dat bleek een restaurant te zijn. Waar we met onze wakke jassen en besmeurde broeken zomaar mochten binnenwandelen. En ons zalig konden opwarmen. We deden ons tegoed aan een royaal festijn van frieten met stoofvlees. We lachten, babbelden, klonken. De organisatie had tot slot nog een mooi dankwoord voor ons in petto.

En alles was goed zo. En iedereen content. Het was zonder twijfel een topavond!

goed gesmeerd teamwork in 7 stappen

Meer nog: deze avond vormde de perfecte blauwdruk van hoe je van een uitdagend project een succes maakt.

Hier zijn ze: de 7 vuistregels om je team boven zichzelf te laten uitstijgen:

1. Begin met een kleine attentie, laat iedereen voelen dat hij welkom is. Zo zorg je dat je enthousiast begint. Goed begonnen is al half gewonnen

2. Wees altijd eerlijk met je medewerkers. Zeg hen wat ze mogen verwachten, ook al is dat geen rozengeur of maneschijn.

3. Geef je mensen het vertrouwen dat ze de juiste weg zullen bewandelen. En geef daarbij het goede voorbeeld. Mocht er toch eentje de verkeerde kant opgaan, heb dan geduld, meestal sluit hij zelf terug aan…

4. Zorg af en toe voor een verrassing. Groot of klein, dat maakt niet uit. Zolang dit maar de sfeer op peil houdt. Haal er bijvoorbeeld eens een externe adviseur bij. En verzamel iedereen rond hem, zodat iedereen dezelfde informatie krijgt. Met zijn eigen expertise zorgt hij gegarandeerd voor een meerwaarde .

5. Las op tijd en stond een pauze in. Gun iedereen de tijd om weer mee te zijn met de boot.

6. Blijf met je mensen spreken. En wissel daarbij af van toon: nu eens hartelijk, dan ludiek of soms heel zakelijk en to-the-point.

7. Kom gemaakte afspraken na en hou  de tijd goed in de gaten. Zorg dat je tijdig communiceert hoever of hoe dicht je bij het eindpunt bent. Mensen weten graag wanneer ze naar huis mogen gaan, bij hun geliefden. Al zeker op Valentijn. 😉

Wil je graag weten welk type leider jij bent? En met welke leiderschapsstijl je het verst springt?

Maak dan nu een afspraak.


Geef gerust je mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.