Het geluk zit in het doen

En? Wat heb je geleerd tijdens je inleefreis door Tanzania?

Weet je, het is moeilijk om dat zo direct in een proper afgelijnde, alleszeggende zin te gieten.

Tanzania liet vele indrukken na.

En diepe, dat vooral.

Een beetje beschaamd

Brommers snoeven ons voorbij, helemaal overladen met bananen. Taxi’s omringen ons in alle kleuren van de regenboog. Even verder werken mannen met hun blote handen –en anders niets– aan de afwatering van de weg. Die is nog lang en ligt er barslecht bij. Ze hebben nog wat maanden te gaan, zo te zien.

Dit hele land heeft overduidelijk nog een lange weg te gaan.

Dat was mijn eerste indruk tijdens de rit van het vliegveld naar Arusha. Je bent enigszins voorbereid op de clash, maar nooit helemaal. Het contrast is dan ook beschamend groot. Bijvoorbeeld tussen de kleine hutjes waar de Tanzanianen in wonen en onze moderne toeristische lodges.

Rijke ontdekkingen

Het rijke Noorden versus het arme Zuiden, zo wil het cliché. Maar tijdens onze doortocht deed ik toch ook enkele rake, rijke ontdekkingen.

Zo had een verkoopster op een marktje niet eens een tafel om haar koopwaar uit te stallen. Toch lagen de wortels in perfecte piramides aan haar voeten gestapeld. Met de weinige middelen die ze had, verkocht ze haar groenten met de grootste zorg.

Of de Masai, een nomadenvolk met eeuwenoude tradities en een primitieve levensstijl. Die uitsluitend leven van hun vee en het land. Die in tinnen potten koken boven een houtvuur. Wel, zij hebben een ongelooflijk oog voor kwalitatieve stoffen en verfijnde kledij. Wist je dat?

Ze doen en zijn gelukkig

Maar wat me het meest opviel tijdens mijn reis, was dat de Tanzanianen elke dag bezig zijn. En ieder doet daarbij wat hij het beste kan. Er is geen moeten. Enkel kunnen, willen en doen. En dat geeft hun leven zin. Dat maakt hen vanbinnen gelukkig.

Of dit niet wat kort door de bocht is, denk je nu? Wat met de armoede in de dorpen en de corruptie in de grootsteden? De besnijdenissen van meisjes, gedwongen huwelijken, toverdokters en homohaat?

Akkoord.

En toch. De mensen die ik er heb ontmoet, zijn gelukkig met wat ze hebben en wat ze doen. Ik durf zelfs te stellen: gelukkiger dan wij.

De Westerse bril

Wij hebben de neiging alles te bekijken door onze westerse bril. En onze standaarden zijn anders, inderdaad. Wij noemen onszelf met enige fierheid zelfs ‘ontwikkeld’. Maar ik vraag me af: wat heeft deze ontwikkeling ons dan zoveel meer opgebracht?

In al onze westerse weelde zijn we nog zelden gelukkig. Ga maar eens na. Een huis, een auto, een gsm, een job, een gezin… het moet steeds groter, beter, meer, perfecter, gelukkiger. Nee?

Hebben vs. delen

Onze cultuur is er helaas een geworden van ‘hebben’. We denken dat meer hebben ons gelukkiger maakt. Maar de waarheid staat daar mijlenver vandaan. Want al dat hebben wekt jaloersheid op. Niet alleen bij onszelf, maar ook bij onze buren. Iedereen wil hebben wat de ander heeft. We vergapen ons eraan. En wat doen we dan? We werken nog wat harder en lopen onszelf voorbij.

In Tanzania draait het niet zo om dat hebben, maar veeleer om ‘delen’. En zorgen voor elkaar. In alle eenvoud toch tevreden zijn. Berusten in wat het leven je biedt én ontneemt. En belangrijk ook: blijven doen waar je goed in bent, elke dag.

De ongelukkige valkuilen

Met deze bedenkingen keer ik dus terug uit Tanzania. Het levensritme en de levensvreugde daar doen me nadenken over al de verzuchtingen en luxeproblemen hier.

Uitgerekend wij willen het arme Zuiden meer gaan ontwikkelen. En zorgen voor vooruitgang op onze westerse manier. In se is dat natuurlijk zeer goed bedoeld.

Maar laat ons toch ook leren uit onze eigen groeipijnen. En laten we deze mensen zeker bijleren over de ongelukkige valkuilen van een ontwikkelde maatschappij.

Wat denk jij ervan? Laat je gedachten na in het vakje hieronder!

Voel je zelf ook dat het tijd is voor verandering? En wil je graag elke dag jouw geluk halen uit wat je doet? Contacteer me gerust voor een gratis gesprek!

Geef gerust je mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.