Echt goede voornemens maak je in november

November. Tijd van herdenken en stilstaan. Bij het graf van je geliefden tussen tientallen chrysanten. Of onder een imposante poort bij de gevallen soldaat. De ideale periode ook om goede voornemens te maken.

Nu al? Toch wel, ja.

Goede voornemens

Wanneer besluit een mens zijn leven te beteren? Maar al te vaak op Nieuwjaar. Want dan stoppen we massaal met drinken, roken en eten, minstens een heel jaar! Terwijl we dat plechtig beloven, schuiven we nog vlug een toastje ganzenlever naar binnen en klinken we vol lof op elkaar.

Maar eind januari liggen de goede voornemens al propertjes onder menig matten geveegd. Net als de vergeten confetti trouwens. Hoe kwamen we nu weeral bij dat gekke idee? Juist ja, het was feest.

Stilstaan

Wil je echt goede voornemens maken, doe dat dan als je stilstaat. Niet tijdens de drukte en het gedruis, want dan ben je te veel opgehitst en vooral níet bezig met jezelf. Stilvallen, halt houden, jezelf in de spiegel bekijken. Probeer het eens en je zal zien: dat gaat niet zomaar.

Je stelt jezelf immers in vraag. Wie ben ik? Wat is voor mij belangrijk? Wat heb ik geleerd het voorbije jaar? Je peutert oude zeren los en bekijkt ze van dichtbij. Stilstaan vergt dus best veel moed.

Maar ook veel liefde. Want je hele leven lang heb je recht om te leren uit het verleden. Kijk dus altijd met een stel milde ogen naar jezelf.

Doelen

Duidelijk nu vanwaar je komt? Dan is het tijd om vooruit te kijken! Stel jezelf ten eerste degelijke doelen. Niet zomaar wat geblaat, maar stevig onderbouwd met een antwoord op elke vraag: wie, wat, waar, wanneer, hoe en waarom. Stel een actieplan op, maak je doelen zichtbaar en concreet.

Zorg daarnaast ook dat je doelen haalbaar zijn. Ga niet vliegen voor je lopen kan, je kent jezelf maar al te goed. Hou daarom rekening met je talenten en capaciteiten. En als de weg toch te lang lijkt, splits elk doel dan eerst op in kleinere, haalbare stappen.

Is je doel degelijk en haalbaar tegelijk, dan pas mag je spreken van een bijzonder ‘goed’ voornemen.

Groeien

Met elk goed voornemen hoop je natuurlijk te verbeteren. Een beetje slanker, een beetje mooier, een beetje groter, een beetje rijker. We willen uiteindelijk toch groeien, nietwaar? Maar meet je af en toe ook eens je innerlijke groei? Hoever het met je innerlijke zelve staat?

Een goed voornemen hoeft niet altijd op materiële groei uit te draaien. Je kan ook mikken op een betere versie van jezelf. Dat is niet altijd tastbaar, maar binnenin voel je het wel. En de mensen rondom jou gegarandeerd ook. Leg voor hen misschien eens wat anders dan een duur cadeau onder de boom.

November, bezinningsmaand. Ideaal om in alle rust stil te staan, bijzondere doelen te stellen en te werken aan je innerlijke groei.

Word je hierin graag professioneel begeleid en ondersteund? Contacteer me gerust.

Geef gerust je mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.