Geef je hoofd een lenteschoonmaak in 6 simpele stappen

Lenteschoonmaak. Grote Kuis. Oprommelkoorts. Uitmestwoede. Noem het wat je wilt, het is een eeuwenoude traditie die in het voorjaar de mensheid aan het uitruimen krijgt. Van hier tot in -welja- het Tokyo van Marie Kondo.

Je krijgt ineens die drang om je vergaarde rommel van een heel jaar op te ruimen. Om kamers en kasten uit te schudden. Plafonds en parketten op te poetsen. Dingen weg te doen (na lang twijfelen misschien). Het is een soort van zuiveringsritueel, om de overgang van donker naar licht te vieren.

Net daarom is de lente ook ideaal voor je mentale schoonmaak. De Grote Kuis in je hoofd, zeg maar. Want wat heb je allemaal in je bovenkamer verzameld het voorbije jaar? Welke gedachten heb je bewust of onbewust laten rondslingeren? Helpen ze jou nog vooruit of houden ze je net tegen? Is er nog genoeg ruimte daarboven voor nieuwe ideeën?

En hoe pak je dat nu allemaal efficiënt aan?

De goede raad van tante Kondo

Oké oké, flauwe woordspeling. Maar dat doet niets af aan haar talent. Marie Kondo, de opruimcoach die dezer dagen heel Netflix aan het oprommelen krijgt. Met een simpele vingerknip tovert ze chaos om in een serene oase.

Haar magische opruimregels? Het zijn er maar zes. Ik vertaal ze even letterlijk van haar website.

REGEL 1

Zeg bewust tegen jezelf: ik begin nu met opruimen!

REGEL 2

Stel je voor hoe je ideale leven eruitziet.

REGEL 3

Gooi eerst en vooral weg wat absoluut weg mag.

REGEL 4

Ruim op per categorie, niet per kamer.

REGEL 5

Ruim op in de juiste volgorde.

REGEL 6

Vraag jezelf af bij elk item: maakt het je blij?

Regels 4 en 5, die leg ik graag wat verder uit. Want daarbij benadrukt Marie Kondo op te ruimen volgens artikel en vooral in de juiste volgorde. Concreet komt het hierop neer: ga eerst door je kleding en schoenen, dan je boeken, je papieren en allerhande, om af te sluiten met souvenirs en andere spullen van emotionele waarde. Je werkt dus van gemakkelijk naar moeilijk, stap voor stap.

Zo ruim je perfect je hoofd op

En zo kan dat ook perfect voor je mentale opruimbeurt. Waarbij je dus ook strikt per categorie werkt. Hoeveel facetten zijn er zo in het leven? Volgens mij zijn dat er zeven.

Neem al deze aspecten eens bewust onder handen, dan ga je gegarandeerd als een herboren mens de zomer in:

  • carrière
  • gezin en familie
  • financiën
  • relatie
  • gezondheid
  • vrije tijd
  • persoonlijke ontwikkeling

Het enige wat ik nu natuurlijk moeilijk voor jou kan beslissen is de volgorde. Want ligt voor de een zijn carrière heel gevoelig, dan zal dat voor de andere het gezin zijn. Begin sowieso met dat aspect van je leven waar je momenteel het minst moeite mee hebt. Voor de rest pas je gewoon Marie Kondo’s basisregels toe.

Hou wat bruikbaar is, Ontdoe je van ballast

Laat het duidelijk zijn: die mentale opruimbeurt hebben we allemaal hard nodig. Het is cruciaal voor onze veerkracht om regelmatig na te gaan in welke staat onze geest zich bevindt. En er daarna bewust mee aan de slag te gaan.

Wat je echt nodig hebt, hou je bij. Al de rest is ballast. Of mijn interpretatie van regel 6:

–> Zo trek je al eens een doos open met dingen die niet zo plezant zijn. Zaken die nog steken. Sta bewust stil bij dat gevoel en vraag jezelf af: wat doe ik ermee? Ben ik al klaar om er afstand van te nemen? Of stop ik dat akelige gevoel nog even terug in de doos? Want kijk, ook dat is oké.

–> Gelukkig kom je ook aangename verrassingen tegen. Zoals mooie herinneringen, een overwinningsgevoel, die collega waarop je kan bouwen, een nieuwe vriendschap. Hou ze stevig vast, die positieve gedachten. En wees dankbaar. Ze waren er ook het voorbije jaar!

–> En net zoals je de decoratie in je woonkamer regelmatig vernieuwt, is het ook belangrijk om in je hoofd nieuwigheden uit te stallen. Je geest te prikkelen, je kennis te vergroten, je blik te verruimen. Leer daarom elk jaar iets nieuws. Trigger jezelf om bij de pinken te blijven.

Laat je energie volop stromen

Dus: wil je optimaal genieten van je fysieke lenteschoonmaak? Dan is het ook absoluut nodig om mentaal schoon schip te maken. En toegegeven, daar is durf en lef voor nodig. Je zal ook heel bewust je tijd moeten nemen om je hoofd letterlijk leger te maken.

En de eerste keer zal dit verdomd lastig zijn, want je komt best een hoop viezigheid tegen. Maar je zal zien, het wordt steeds minder lastig naarmate je dit meer doet. Zo creëer je dus die broodnodige ademruimte en laat je de positieve energie weer volop stromen.

En wat is jouw idee hierover? Laat het me weten in een reactie! Heb je nog andere vragen, contacteer me gerust.

Geef gerust je mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.