Waarom Facebook het Colosseum is van de moderne tijd

Exact op 7 juli 2007 werd het Colosseum verkozen tot een van de 7 nieuwe wereldwonderen. Bovendien prijkt dit imposante bouwwerk al veel langer op de Italiaanse 5 eurocent. Dat de Italianen -en bij uitbreiding alle Europeanen- trots zijn op de glorie van weleer, is dus helemaal terecht.

Maar er is één spitsvondige Amerikaan die handig leentjebuur heeft gespeeld bij het ingenieuze marketingsysteem dat er toen al achter zat. Met als gevolg: de jullie welbekende en nooit eerder geziene globale impact van een enkel socialmediabedrijf.

Grootste theater aller tijden

Want Facebook is nu absoluut het grootste theater aller tijden, net als het Colosseum 2000 jaar geleden.

Gebouwd door de Flavische keizers in de 1ste eeuw en opgetrokken in de rijkste grondstoffen, was dit amfitheater het grootste in het Romeinse Rijk. Met ruimte voor 50.000 toeschouwers en nood aan 1000 man om het gigantische zonnescherm tot op 50 meter hoogte te trekken. Alleen al om dit pronkstuk officieel te openen, werden er 100 dagen non-stop spelen gehouden. En het volk smulde ervan!

Vandaag is het bouwwerk van keizer Zuckerberg al even populair, even machtig en even groots. Op wereldschaal dan. Facebook ontstond in 2004 aan Harvard College, gaf de studenten exact wat ze nodig hadden en werd in een paar maanden tijd -ook 100 dagen, wie weet- een miljoenenbedrijf. Medio 2017 klokte Facebook af op 2 miljard actieve gebruikers, waaronder jij en ik.

Welke sublieme tactiek zit daarachter?

Panem et circenses

Oftwel: brood en spelen. Want de keizer van Rome wist maar al te goed hoe hij het volk moest inpakken en ingepakt houden. De spektakels in het Colosseum werden volledig door hem georganiseerd én gefinancierd. Zo kreeg het volk elke dag gratis vertier. En dikwijls was er nog gratis eten en drinken ook!

Maar de keizer was dan wel de enige die alle regels mocht bepalen. En, vervelend zeg, hij veranderde ze constant. Zodat mensen al eens op hun honger bleven zitten…  Komt het bekend voor?

Natuurlijk! Ook Facebook pakt ons elke dag vlotjes en moeiteloos in. We staan nu op een punt dat niemand nog zonder kan. En nu komt de clou.

Terwijl het volk massaal geniet van een gratis webzitje op de eerste rij, wordt hun doen en laten duur verkocht onder de arena. Aan bedrijven, organisaties en al wie er baat bij heeft om in dit immense netwerk toch maar een beetje op te vallen.

Een bloederige arena

En de regels binnen de arena? Die bepaalt Facebook helemaal zelf. Met algoritmes die om de haverklap veranderen en ongetwijfeld nog andere ondoorzichtige praktijken. En wie bereid is meer te betalen, die krijgt uiteraard meer bereik. Duim omhoog of duim omlaag? Alleen Facebook beslist of je het waard bent om mee te spelen.

Hoeveel dappere krijgers zijn er in het Colosseum niet opgepeuzeld door de wilde beesten? Omdat ze streden met ongelijke wapens? Of omdat ze in de gladiatorenscholen niet degelijk werden opgeleid?

Ook vele ondernemers sneuvelen vandaag in de Facebookpit. Niet zozeer een bloederig, maar wel een ontmoedigend tafereel. Ook herkenbaar voor jou? Geen zorgen! Inzicht hebben in hoe social media werken is al een eerste goede stap.

Want kijk, je kan er niet meer omheen. Facebook is nu eenmaal waar het gros van je doelpubliek zich dagelijks bevindt. En een effectieve online marketing behoort nu best standaard tot je marketingstrategie.

Lees er dus nog meer over online, volg opleidingen, wissel ervaringen uit op netwerkevents. Leer bij en blijf bij. Zorg ervoor dat je meespeelt en opvalt in het grootste theater van de moderne tijd.

Krijg je graag deskundige begeleiding in hoe je jezelf positioneert op de markt? Contacteer me gerust!

Geef gerust je mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.