En adem af en toe!

Time management bestaat niet. Níet dus. Want de tijd kan je simpelweg niet managen. Nooit. Hij tikt altijd maar verder en is daarbij ook genadeloos. Maar waar je wel vat op hebt, dat is jezelf. Je eigen persoon. Selfmanagement, daar begint alles mee in feite.

Chronos en Kairos

De Grieken wisten dat een mens meerdere soorten tijd beleeft. In de mythologie wordt dit voorgesteld door twee goddelijke figuren: Chronos en Kairos.

Chronos stelt de meetbare tijd voor, de tijd die lineair verloopt. Dit is de tijd die we het beste kennen ook, omdat we er de hele dag op moeten letten. Van bij het opstaan tot het slapengaan hollen, nee, vliegen we maar door. En we hebben het al te druk. En we hebben absoluut geen tijd over. Nee nee, ik moet er weer vandoor!

Kairos kan zich niet vinden in dat jachtige gedoe. Hij zit namelijk ín het moment, weet je nog? Wanneer je zomaar de tijd vergeet. En wanneer doen we dat? Als we het fijn hebben. Als we doen wat we graag doen. Dan pas bieden kansen en mogelijkheden zich aan. En we zien ze nog eens klaar en duidelijk ook.

Wat is goed selfmanagement?

Uiteraard, het leven kan niet enkel Chronos of Kairos zijn. Er moet van alles een beetje zijn. Maar hoe zorg je dan precies voor jezelf? Hoe hou je alle balletjes verantwoord in de lucht? Hoe doe je aan goed selfmanagement?

Tijd voor een mini-cursus!

> hou grip op je emoties en gedachten

Ten eerste: weet wat je doel is. Waar wil je naartoe? Waar krijg je energie van?

Gedachten zijn krachten en ze hebben sowieso een impact op je lichaam. Ben je een doemdenker of een angsthaas, dan zal je dat vlug merken aan je hele lijf. Mensen kunnen letterlijk verstijven, geraken geen meter meer vooruit. Maar wat als je leert om positiever te staan in het leven? Als je elke dag en elk moment grijpt en bekijkt als een mogelijkheid?

Je focus bepaalt de werkelijkheid. Iedereen bekijkt de wereld door zijn eigen bril. Helaas zien we de dingen al te vaak (maar) in 2D. De schermcultuur van deze tijd helpt daar trouwens gretig aan mee. Hou je blik dus steeds open en voldoende ruim, bekijk je zaken eens driedimensionaal.

Wat voor mij een ramp is, valt voor jou misschien best mee? Het ligt er ook aan welke ervaringen al in je rugzak zitten. Onze gedachten zijn daardoor geconditioneerd. Maar we kunnen ons verleden toch niet zomaar uitwissen, Krist? Nee, akkoord. Maar je bewust zijn van die rugzak en het gedachtegoed eraan gelinkt, is het begin van goed selfmanagement.

> communiceer doelgericht en effectief

Ten tweede: wees klaar en duidelijk met de wereld én jezelf.

Stel jezelf duidelijke doelen en blijf ze trouw. Multitasken? Niet oké! Het is al meermaals bewezen dat verschillende zaken tegelijk willen doen niet rendeert, wel integendeel. Dus werk je taken één voor één netjes af en blijf zo de kwaliteit van je werk garanderen.

Wees ook helder naar de ander toe: medewerkers, partners en klanten. Het krachtigste antwoord -ook bewezen- is trouwens ‘NEE’. Blijf je altijd bewust van je eigenwaarde en sta maar op je strepen. Anderzijds: heb ook respect voor de noden van anderen. Goede relaties opbouwen en onderhouden is waar het hier vooral om draait.

> pas slimme systemen toe

Ten derde: verdeel je tijd slim.

Weet je wat je prioriteiten zijn? Leg ze vast, schrijf ze op en analyseer. In welke mate zijn ze dringend? En zijn ze allemaal even belangrijk?  Verdeel je prioriteiten vervolgens over jouw beschikbare tijd. Hoe dan wel? Je giet ze in behapbare lijstjes.

Het belang van lijstjes kan ik niet genoeg benadrukken bij slim selfmanagement. Al je gedachten en to-do’s krijgen letterlijk een plaats en jij kan je hoofd vrijmaken. Tot het juiste moment daar is om de taak weer op te nemen.

Jouw primaire to-dolijst is natuurlijk jouw wekelijkse agenda. Die vul je ook al zo slim mogelijk in: de belangrijkste taken eerst en nadien opvullen met de minder dringende klusjes. Hou naast je agenda ook een masterlijst bij, met daarin alle lopende projecten en deadlines. Staan er nog taken open, maar kan je er nog niet aan verder werken? Parkeer ze dan op de wachten-oplijst. Tot slot zijn er nog jouw random thoughts en goede ideeën voor later. Laat die gedachten rustig rijpen op de incubatielijst.

Goed selfmanagement in een notendop?

  • wees jezelf bewust van de soorten tijd: Chronos en Kairos
  • hou je eigen emoties en gedachten goed onder controle
  • blijf eerlijk en duidelijk met jezelf en de ander
  • verdeel je werk slim met behulp van to-dolijstjes

Altijd welkom om gericht aan de slag te gaan!

Geef gerust je mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.