Ben jij de AAA-leider van de Toekomst?

Ben jij als leider momenteel genoeg uitgerust om jouw mensen te motiveren? Hen te enthousiasmeren voor jouw organisatie? Niet alleen wat vandaag betreft, maar ook naar de toekomst toe?

De VUCA-wereld

Vergelijk onze werkwereld met die van pakweg 20 jaar geleden en je kan niet anders dan vaststellen: het landschap is totaal veranderd. We leven momenteel in een VUCA-wereld en nee, dat klinkt niet bijster positief.

VUCA staat voor Volatile (veranderlijk), Uncertain (onzeker), Complex (ingewikkeld) en Ambiguous (dubbelzinnig). Niemand die dit bewust zo heeft gewild, maar het is er wel van gekomen. We leven in onzekere tijden waar alles flitsend snel verandert en complex in elkaar steekt. Bovendien is niets nog vanzelfsprekend.

Maar wij mensen zijn sterk…

De nieuwe way of working

En ook jouw mensen hebben zich aangepast, zijn ondertussen mee veranderd. Want zij willen -nee, moeten- in die VUCA-wereld natuurlijk wel overleven.

Dat doen ze door meer dan ooit hun eigen route uit te stippelen en duidelijke grenzen te trekken. Bestaat je team vooral uit Generatie Y’ers* en Z’ers**, dan zal je deze nieuwe way of working zeker herkennen. Ouders met tieners wellicht ook. 😉

Bovendien is het werk van vandaag steeds minder afhankelijk van tijd en plaats. Met een simpele druk op de knop connecteer je met de servers op het werk, gelijk waar je bent en eender wanneer. Een late video call met die partner in Australië, brainstormen in een interne chatroom, remote werken vanuit je eigen woonkamer… het is dagelijkse kost.

En ook: het werkt! Medewerkers met meer autonomie zijn meer betrokken bij hun bedrijf en komen creatiever uit de hoek. Ze zijn gelukkiger, simpel gesteld.

*Generatie Y: ook wel ‘Millennials’ genoemd, geboren tussen 1980 en 2000
**Generatie Z: de i-generatie, geboren na 2000

De AAA-leider

Logischerwijze vraagt deze nieuwe werkwereld ook om een nieuw leiderstype. Eén die vooral gaat ondersteunen op resultaat en sturen op inspanning. Mijn vraag voor jou: is jouw leiderschapsstijl al aangepast aan de toekomst?

Marijke Lingsma, oprichter van Coach Boulevard en auteur van onder andere dit inspirerende boek vat de leider van de toekomst gevat samen als “de AAA-leider”. Daarbij staan Altruïsme, Androgyn gedrag en Authenticiteit voorop.

Goed gezien van Marijke, dacht ik, toen ik haar uiteenzetting hoorde tijdens een luisterboeksessie in de file, ergens tussen Gent en Vilvoorde. En die inzichten deel ik nu ook graag met jullie.

De A van Altruïsme

Een altruïstisch ingestelde leider denkt aan zichzelf, toch wel, maar dan in functie van de andere. Hij focust op zelfontplooiing, zelfbewustzijn en zelfmanagement, zodat hij zijn medewerkers optimaal kan ondersteunen.

Hij wil oprecht doorgeven wat hij weet en kent, houdt opgedane kennis niet voor zichzelf. Hij is leerling en mentor tegelijk. Wat hij in wezen doet, is zichzelf beter maken zodat zijn mensen zich op de werkvloer ook beter kunnen ontwikkelen.

De A van Androgyn gedrag

Een leider kan een uitgesproken mannelijke of vrouwelijke leiderschapsstijl bezitten, los van het feit of hij zelf man of vrouw is. Mannelijke trekjes zijn bijvoorbeeld krachtig sturen en risico’s nemen. Vrouwelijk leiden gaat onder andere over empathisch ondersteunen en motiveren.

Een androgyn leider draagt beide evenveel in zich. De term komt trouwens uit het Grieks en betekent letterlijk man (andro) + vrouw (gyn). Deze leider behoudt het evenwicht tussen sturen en ondersteunen. Hij gebruikt objectieve middelen én weet mensen samen te houden. Hij verenigt het mannelijke en het vrouwelijke, net zoals bij Yin en Yang.

De A van Authenticiteit

Een derde pijler gaat over authentiek zijn en oprecht tonen wie je bent. Authentieke leiders spelen geen rolletje. Mensen geloven daar al lang niet meer in en doorprikken die bubbel razendsnel.

Authentiek leiden doe je met je eigen, persoonlijke stijl en een open communicatie, zelfs als het over de cijfers gaat.

“Mag ik onze cijfers zomaar in de groep gooien, dan? Is dat wel een goed idee?” Die vraag krijg ik wel vaker… Mijn antwoord: als het vertrouwen in de groep groot genoeg is, dan kan dat absoluut.

Die open sfeer begint al bij de leider zelf, die ten eerste vertrouwen gééft aan zijn mensen. En die zich daarnaast ook gedraagt naar wat hij zegt. Walk your talk, daarover gaat het.


In hoeverre ben jij al een AAA-leider? Ben je het eens met Marijke en mezelf? Of frons je de wenkbrauwen? Vertel ons wat je van dit alles denkt in een reactie hieronder!

Of stuur me een mailtje, dat kan natuurlijk ook.

Geef gerust je mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.