Absenteïsme: waarom komen jouw mensen niet opdagen?

Een recent grootschalig onderzoek van HR-dienstverlener SD Worx wijst het uit. Op 10 jaar tijd is het langdurig ziekteverzuim met maar liefst 75 % gestegen. Iets meer dan 1 op de 10 werknemers zat vorig jaar (2018) langer dan een maand thuis in de Belgische privésector. Absenteïsme door kortverzuim steeg ondertussen ook, met 14,40 %.

Hier was duidelijk veel meer aan de hand dan een hardnekkig griepje.

Enig idee wat dat kost aan jouw organisatie? Want ook dat heeft SD Worx bij ruim 20.500 bedrijven uitgezocht. Werk je met meer dan 100 werknemers, dan ben je algauw 100.000 euro per jaar kwijt aan directe kosten. Dat wil zeggen: nog zonder vervangingskosten of dergelijke.

Cijfers om van te duizelen, inderdaad. En misschien krijgen sommigen onder jullie zelfs al wat last van hartkloppingen? Wel, veel verder laat ik het niet komen. Dus:

Waarom komen werknemers niet méér naar het werk?

  • Omdat ze niet meer kunnen.

  • Omdat ze het niet graag meer doen.

  • Omdat ze denken niets meer te betekenen.

Toch eerst even benadrukken dat we absenteïsme door ernstige gezondheidsredenen hierbij buiten beschouwing laten. Die behoren tot een aparte categorie en vragen om heel specifieke bijstand en opvolging.

Daarnaast zijn er dus drie mogelijke redenen. De nuance “niet meer” is daarbij telkens van groot belang. Want ik heb het over die medewerkers bij wie het er wél ooit was:de know-how, de passie en de eigenwaarde.

En nu zijn ze die toch ergens kwijtgeraakt. Hoe dan? En wanneer?

Omdat ze niet meer kunnen

Absenteïsme door een te zwaar takenpakket

Sta eerst en vooral eens stil bij het takenpakket van je werknemers. In hoeverre is dit veranderd de voorbije jaren? Welke taken zijn er stilzwijgend bijgekomen op hun dagelijkse to do-lijst? Onze leef- en werkwereld versnelt en vernieuwt almaar vlugger. Het lijkt me niet onlogisch dat jouw mensen nu een totaal andere jobinhoud kennen dan pakweg 10 jaar geleden.

Maar kregen ze ook voldoende tijd en middelen om hierin mee te groeien? Want iedereen leert op een andere manier. Durf deze vraag nu eens luidop te stellen. Als een werknemer zich te weinig heeft kunnen aanpassen aan verandering, dan krijgt hij uiteraard het gevoel achterop te hinken. En dan haakt hij wel degelijk af op een bepaald moment.

Omdat ze het niet graag meer doen

Absenteïsme door uitsluiting op het werk

Ook de werkomgeving heeft een grote impact op iemands werkgeluk. Wordt er vaak gelachen op de werkvloer? Zijn de collega’s vriendelijk en respectvol tegenover elkaar? Blijf alert en leer absoluut de signalen te herkennen van pesten. De sfeer op het werk blijkt een belangrijke trigger voor absenteïsme.

Maar het gaat niet alleen om menselijk gedrag. Hoe zit het bijvoorbeeld met de toestand van de gebouwen: temperatuur, akoestiek, aankleding? Heel vaak vormt de airco een grote bron van ergernissen
(én verkoudheden).

Zie je, er zijn tal van redenen waarom iemand liever geen 8 uur per dag op kantoor komt zitten. In het geval van een slechte werkomgeving, is dit best te verstaan.

Omdat ze denken niets meer te betekenen

Een laatste factor die zeker jouw aandacht verdient, zijn ieders persoonlijke waarden. De dingen die iemand graag doet en waarin hij gelooft. Alleen als jouw werknemer zijn eigen waarden terugvindt in zijn dagelijkse job, zal hij gemotiveerd blijven.

Want zo ziet hij ook het nut in van wat hij doet. Hij heeft iets te betekenen binnen je organisatie. Meer nog, hij voelt zich verbonden met de bedrijfsvisie en -missie. Wie dat totaal niet zo aanvoelt, zal ook niet de moeite doen om op het werk te verschijnen.

Absenteïsme is gedeelde verantwoordelijkheid

Dat dan weer wel. Absenteïsme is een zaak van iedereen op het werk: werkgever én werknemer.

Eerst is het aan de werkgever om te achterhalen wat er precies schort. Of nee, beter nog zorg je ervoor dat het zo weinig mogelijk tot ziekteverzuim komt. De remedie is simpel en toch zo vaak onderschat: ga regelmatig babbelen met je mensen. En luister goed.

Wat houdt hen bezig, wat drijft hen, waar blijven ze tegenaan lopen? Spreek daarna je waardering uit voor hen, wees gul met schouderklopjes. En vertel hen wat jij zal bereiken dankzij hun werk. Hoe de organisatie kan groeien dankzij hun bijdrage.

Maar het is ook aan de werknemers om zichzelf de juiste vragen te stellen. Het liefst zelfs al tijdens de sollicitatieprocedure: Wat betekent deze job nu echt voor mij? Welke waarde hecht ik aan elk van mijn taken? Leunt dit bedrijf aan bij mijn persoonlijke waarden? Ben ik bereid bijscholing te volgen?

Ga absenteïsme tegen door met je mensen te praten!

Ga dat gesprek aan!

Beste lezer, mijn excuses. Dit blogbericht staat bol van de vragen zonder antwoorden. Omdat die voor elke organisatie verschillend zijn. Maar ze kwamen ongetwijfeld voorbij in je gedachten… en ik hoop je ermee geprikkeld te hebben.

Om het gesprek met je mensen aan te gaan, liever vandaag nog dan morgen. Zodat je weet wat er speelt op de vloer. Zodat je kan anticiperen op blokkades. En zodat werknemers (weer) graag komen werken.

Weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Vertrouw dan op mijn jarenlange ervaring als bedrijfscoach en volg één van deze workshops:

Of volg ze gewoon allebei. Dat kan ook perfect als groepssessie. Hoe dan ook: laat me weten wat en hoe.

Geef gerust je mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.