De vijf geboden van de krokodil

De gemiddelde leeftijd van een onderneming is 15 jaar. Dat hoorde ik onlangs op de radio met enige tristesse vertellen. Máár 15 jaar? Daar word je als beginnend ondernemer inderdaad niet vrolijk van.

Vroeger, ging de radiostem verder, of eigenlijk nog niet zo lang geleden, werd een onderneming een goede 70 jaar oud. Tegen die tijd had ze al een robuust leven achter de rug van zwoegen en knokken. Maar daaruit had ze ook haar grote successen geput en ongemeen veel expertise opgebouwd.

Tja, dacht ik toen. Wat kan je deze tijd nog doen om je onderneming langer dan 1 generatie te laten overleven? Waar ligt die fameuze sleutelbos tot succes dan wel?

Vijf tips voor een succesvolle onderneming

Daarvoor neem ik je graag nog een flink stuk verder mee in de tijd, zo’n 150 miljoen jaar geleden. Toen liepen de Eusuchia al rond op onze aardbol. Noem ze gerust de allereerste krokodillen.

Wat komen deze giganten dan wel zoeken in een blog over ondernemen? Alles!

Kijk, de krokodil overleeft al sinds het dinosaurustijdperk en zij doet dat op meesterlijke wijze. Ze heeft zich door miljoenen jaren heen geworsteld en heeft zich telkens ingenieus aangepast aan nieuwe omstandigheden.

Daar kunnen wij ondernemers best wel wat van leren.

>> Wissel regelmatig van bril

Een krokodil heeft verschillende systemen om naar de wereld rondom haar te kijken. Haar ogen zijn misschien wel klein, maar zo bovenop haar kop staan ze ideaal geplaatst. Dankzij een knipvlies zet ze zichzelf een duikbril op en kan ze onder water prima jagen. En ’s nachts ziet ze even scherp als de katachtigen, want ze heeft net als hen een verticale pupil. Zo is ze uitstekend aangepast aan elke omgeving.

>> Steek je voelsprieten uit

We herkennen de krokodil aan haar ruwe pantser. Maar heb je al eens echt goed gekeken naar haar schubben? Daarop vind je van die kleine zwarte bultjes. In feite zijn dit zintuiglijke tastpuntjes vol zenuwbundels. Een krokodil wordt daarmee zelfs de kleinste verandering in het water gewaar. En ze dienen ook nog eens als liefdesmeter en thermometer. Van een supergevoelig velletje gesproken, zeg. Staan jouw voelsprieten altijd even scherp?

>> Spaar wat voor later

Krokodillen kunnen tot twee jaar zonder eten. Jawel, 24 maanden lang. Ze hebben namelijk een zeer efficiënt spijsverteringsstelsel dat alle voedsel opslaat in het lichaam. En als ze dan eens eten, dan eten ze veel ineens, dat is waar. Maar dat doen ze dus om slechtere tijden -en die zijn er zeker- te overleven. Ze dragen zelfs bij aan het milieu, want ze peuzelen met veel plezier rottende kadavers op zonder er zelf ziek van te worden. Zo geraakt het oppervlaktewater niet vervuild voor een ander. Dat allemaal dankzij een bijzonder sterk innerlijk systeem.

>> Vernieuw jezelf constant

Wie stilstaat, gaat achteruit. Ook die algemene waarheid zit diep in de krokodil geworteld. Met name in haar gebit. Haar tanden zijn haar belangrijkste werktuigen. Daarmee pakt ze haar prooi en zet het hevig spartelende dier genadeloos klem. Of scheurt ze de hompen vlees zo van het karkas. Een krokodil heeft zodanig veel kracht in haar kaken dat ze regelmatig tanden uitbijt. En oké, ze mag er dan best wel wat hebben, maar toch groeit elke verloren tand gewoon weer terug. Zo vernieuwt ze haar eigen wapens en is ze altijd voorbereid op de volgende strijd.

>> Zie een ander graag

Deze tip hield ik bewust tot het laatste. Want begint niet alles in het leven met elkaar graag zien? Krokodillen liggen soms met honderden tegelijk in eenzelfde rivier te wachten op een prooi. Heel vaak zelfs naast elkaar. En toch liggen ze mekaar niet voor de -euh- poten. Zelden zie je een gevecht. Of nog: soms zie je wel eens een wijd opengesperde bek met daarin een springlevende vogel die de tanden komt poetsen. De krokodil waardeert dit gebaar en laat de vogel daarna rustig vliegen. Met andere woorden: ze gunnen elkaar en anderen het licht van de zon.

Zo wordt een krokodil dus met gemak 70 jaar en ouder. Een maximale leeftijd is niet eens bekend. Wat als je dat ook eens van jouw eigen zaak kan zeggen? Wat als je deze en nog vele andere ondernemerstips vanaf vandaag zou toepassen?

Wil je erover komen babbelen?

Contacteer me gerust

Geef gerust je mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.